Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the kirki domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /home/sigortav/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
SIK SORULAN SORULAR – SİGORTA VERA SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. | ADANA | MERSİN | HATAY | GAZİANTEP |

SIK SORULAN SORULAR

Sigortanın önemi nedir?

“Sigorta, bir ihtiyaç değil zorunluluktur. Kendi hayatını düşünen, geleceğini planlayan, risklerinin bilincinde olan herkes sigorta yaptırmalıdır. “

 

Yatırımlar, varlıklar, girişimler şüphesiz insanoğlu için büyük önem taşır. Aslında hepimizin tüm varlıkları, yatırımları ve girişimleri risk altındadır. Düşünün ki, dışarıda nefes alırken de evimizde otururken de çeşitli riskler taşıyoruz. Örneğin, kalbimizin aniden kan pompalamayacak olması, kapısını kilitleyerek çıktığımız evimize bir hırsız girme ihtimali, şiddetli yağmurdan evimizi veya kendimize ait işyerimizi su basması, ya da kırmızı ışıkta dururken aniden bir aracın gelip bizim aracımıza çarpması… Her an başımıza birşey gelme ihtimali ile yaşarken, tüm belirttiğimiz risklerin bilincinde olup hem kendimizi, hem sevdiklerimizi, hem de tüm sahip olduklarımızı bir nevi güvence altına almak için önlemleri almak da bizim sorumluluğumuzdadır. Sigorta, başımıza gelebilecek potansiyel risklere karşı korunmamızı sağlar, bu risklerin gerçekleşmesi halinde doğan zararları karşılar. Bu nedenle de en büyük güvencemizdir…

Sigorta bilinci özellikle gelişmiş ülkelerde, eğitim düzeyi yüksek toplumlarda yaygındır. Sadece bugününü değil, geleceğini planlayan toplum ve kişiler bu güvenceyi geleceklerini planlarken mutlaka göz önüne alırlar. “Ya bana bir şey olursa, geri de kalanlara ne olacak” diye düşünüp motivasyonunuzu kaybettiğiniz, sevdikleriniz için endişe duyduğunuz anlarda sadece bir kağıt parçası gibi görünen sigorta poliçesi güvende olduğunuzu hatırlatmak için yeterlidir. Bakmakla yükümlü olduğunuz kişilere karşı sorumluluklarınızın bir kısmının siz yanlarında olmadığınızda bile sigorta şirketiniz tarafından gerçekleştirileceğini bilirsiniz.
Sadece sizin dikkatli bir sürücü olmanız risklerden korunmak için yetmeyebilir. Her gün milyonlarca aracın trafiğe çıktığı bir kentte bazen yorgun ve belki de uykusuz bir sürücünün hatasının cezasını siz çekmek zorunda kalabilirsiniz.

Bunca sene çalışıp ev sahibi oldunuz ve hırsızlara karşı oldukça tedbirli davranıyorsunuz. Yine de su baskını, yangın gibi durumlarda evinizin her zaman güvende olacağından emin olmayabilirsiniz.

Tüm bu bahsedilen olumsuzluklardan hiçbiri sizin başınıza gelmeyebilir. Ama risk içinde bir yaşam sürmeyi kim ister ki? Riski üzerinizden atmak için başvuracağınız en önemli kaynak sigorta poliçeleridir.

Kasko nedir?

Kasko Sigortası aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucunda oluşabilecek zararları güvence altına alan bir sigorta türüdür. Hasar gerçekleştiğinde sigorta sahibini güvence altına alır. Zorunlu değil, isteğe bağlı olarak yaptırılmaktadır.

Kasko sigortasında neler teminata dahildir?

Kasko Sigortasının ana teminatları çarpma, çarpılma, yanma, çalınmadır. Ek teminatlarsa sigorta şirketi bazında değişmektedir ancak en çok verilen teminatlar; ferdi kaza teminatı, deprem teminatı, sel ve su baskını, terör, ihtiyari mali mesuliyet, eskime, kullanım gelir kaybı, yangın dışında oluşan zararlar, hasarsızlık koruma, yeni değer klozu, cam kırılması, kişisel eşya gibi sıralanabilir.

Kasko ürün çeşitleri nelerdir?

Dar Kasko: Ana teminat gruplarından bir kısmı için teminatın verildiği üründür.
Kasko: Ana teminat gruplarının tamamı için teminatın verildiği üründür.
Genişletilmiş Kasko: Ana teminat gruplarının tamamı ve bu genel şartlarda ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil edilebilecek risklerden bir kısmı için teminatın verildiği üründür.
Tam Kasko: Ana teminat gruplarının tamamı ve bu genel şartlarda ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil edilebilecek tüm riskler için teminatın verildiği üründür. Sigorta şirketleri teminatın içeriğine göre poliçe başlığında en az 16 punto büyüklüğünde harflerle söz konusu ürün ismini yazmaktadırlar.

Hasar durumunda sigortalının yükümlülükleri nelerdir?

Sigorta ettiren/sigortalı, rizikonun gerçekleşmesi halinde aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdür;
1- Rizikonun gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içinde sigortacıya bildirimde bulunmak.
2- Sigortalı değilmişçesine gerekli kurtarma ve koruma önlemlerini almak ve bu amaçla sigortacı tarafından verilen talimata elinden geldiği kadar uymak.
3- Sigortacı veya yetkili kıldığı kimselerin, makul amaçlarla ve uygun şekillerde hasara uğrayan bina ve yerlere girmesine, bunları teslim almasına, el koymasına, muhafaza altına almasına ve zararı azaltmaya yönelik girişimlerde bulunmasına izin vermek.
4- Zorunlu haller dışında, hasar konusu yer veya şeylerde bir değişiklik yapmamak.
5- Sigortacının isteği üzerine, rizikonun gerçekleşmesi nedenlerini ayrıntılı şekilde belirlemeye, zarar miktarıyla delilleri saptamaya, rücu hakkının kullanılmasına yararlı ve sigorta ettiren için sağlanması mümkün gerekli bilgi ve belgeleri gecikmeksizin sigortacıya vermek.
6- Zararın tahmini miktarını belirtir yazılı bir bildirimi makul ve uygun bir süre içinde sigortacıya vermek.
7- Tazminat yükümlülüğü ve miktarı ile rücu haklarının saptanması için sigortacının veya yetkili kıldığı temsilcilerinin sigortalı yer veya şeylerde ve bunlarla ilgili belgeler üzerinde yapacakları araştırma ve incelemelere izin vermek.
8- Sigortalı yer veya şeyler üzerine başkaca sigorta sözleşmeleri varsa bunları sigortacıya bildirmek.

Hasar olduğunda ne yapılmalıdır?

• Hasar olduğu andan itibaren 5 gün içinde sigortacıyı haberdar etmek gerekmektedir.
• Gerekli kurtarma ve koruma önlemlerini almak gerekmektedir.
• Sigortacının talebi üzerine, rücu hakkının kullanılmasına yararlı olacak olayın ve zararın nedeni ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri gecikmeksizin sigortacı ile paylaşmak gerekmektedir.
• Hasarın tahmini miktarını belirtir yazılı bir bildirimi uygun süre içinde sigortacıya vermek gerekmektedir.
• Hasardan dolayı dava yolu ile veya başka yollarla bir tazminat talebi karşısında kaldığı veya aleyhine cezai kovuşturmaya geçildiği hallerde, durumdan sigortacıyı derhal haberdar etmek ve zarar ziyan talebine ve cezai kovuşturmaya ilişkin olarak almış olduğu ihbarname, davetiye ve benzeri tüm belgeleri hemen sigortacıya vermek gerekmektedir.
• Sigorta konusu ile ilgili başka sigorta sözleşmeleri varsa bunları sigortacıya bildirmek gerekmektedir. Hasarın meydana geldiği tarihte poliçenin tahsilâtının yapılmış olması gerekmektedir.

Sigortacı hasar miktarına ilişkin belgelerin kendisine verilmesinden itibaren 1 ay içerisinde gerekli incelemelerini tamamlayıp hasar ve tazminat miktarını tespit edip sigortalıya bildirmek zorundadır.

Başka şirketten kazanılmış hasarsızlık indirimi şirket değiştirilmesi durumunda kullanılabilir mi?

Kasko poliçelerinde şirketler arasında uygulanacak hasarsızlık indirimleri, Tramer kayıtlarından o araca ait çekilecek olan referans bilgilerine göre kontrol edilerek otomatik olarak devam ettirilmektedir.

Kasko sigortasında sahip olunan haklar ne kadar sürede zaman aşımına uğrar?

Sigorta sözleşmesinden doğan bütün haklar iki yılda zaman aşımına uğrar.

Aracın kazaya karışması Kasko sigortası primini etkiler mi?

Aracın kazaya karışması kasko primini etkiler, kaza sonucu sigorta şirketleri poliçe teminat ve limitlerine göre hasarsızlık indirimi ya da prim artırımı yapabilir.

Kasko poliçesinde teminat kapsamına alınmayan riskler nelerdir?

Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarına göre Kasko Sigortası kapsamı dışında kalan haller aşağıda belirtilmiştir:

• Meydana gelecek savaş, nükleer tehlikeler ve bu olaylardan dolayı güvenlik güçleri tarafından alınan önlemler neticesinde aracın uğradığı hasarlar
• Kamu otoritesince uygulanabilecek yaptırımlar neticesinde araca verilen zararlar (kamu otoritesince aracın çekilmesi hariç)
• Aracın sürücü belgesine sahip olmayan kişilerce kullanılması esnasında meydana gelen hasarlar
• Alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelerin etkisi altındaki kişiler tarafından aracın kullanılması esnasında meydana gelen zararlar
• Sigortalı ya da sigortalının hareketlerinden sorumlu olduğu şahıslar veya birlikte yaşadığı şahısların bilerek veya isteyerek verdiği zararlar ile bu şahısların sigortalı aracı çalması veya kaçırması gibi sebeplerden biri neticesinde ortaya çıkan zararlar
• Periyodik olarak bakım ve onarımının yapılmaması sonucunda çürümeler, paslanma, eskime, yağsızlık, susuzluk ve donma sebebiyle araçta oluşabilecek zararlar
• Aracın kendi kuvveti ile hareket ederek girip çıkabileceği, belirli bir tarifeye bağlı, ruhsatı olan ve düzenli olarak sefer yapan gemi ve trenler haricindeki araçlarla nakli esnasında oluşabilecek kazalarda araca verilecek hasarlar

Kusurun %100 karşı tarafta olduğu bir kazada kasko sigortasından yararlanmak hasarsızlık indirimini etkiler mi?

Kaza halinde kusurunuzun olmadığı resmi olarak belgelendirilmiş ise, sigorta şirketiniz hasar bedelini karşı tarafın sigortasından tazmin edeceği için sizin hasarsızlık indiriminiz etkilenmemiş olur.

Araçlarda taşınan yük Kasko Sigortası teminatına dahil edilebilir mi?

Dahil edilebilir. Yük taşımaya uygun araçlarda (kamyonet, kamyon, tanker) sigorta ettirilen taşıtta taşınan ve taşıt sahibine ait olan emtia, taşıtın uğrayacağı tam kasko hasarları sonucunda zarar görmesi halinde poliçede yazılı değer üzerinden sigorta kapsamına alınmaktadır.

Kasko Sigortası, deprem teminatında muafiyet uygulamakta mıdır?

Deprem hasarında poliçede belirtilen oranlarda muafiyet uygulanmaktadır.

Kasko Sigortasında sel muafiyeti uygulanmakta mıdır?

Sel hasarında poliçede belirtilen oranlarda %2 tenzili muafiyet uygulanmaktadır, bu muafiyet sigortalı talebine bağlı olarak kaldırılabilmektedir.

Anahtar kaybı teminatı nedir?

Sigortalı aracın anahtarının kaybolması sebebi ile aracın güvenliğini sağlamak için yapılan anahtarın kopyalanması alarm ve immobilizerin yeniden kodlanması komple kilit kontak setinin değiştirilmesi masrafları, Poliçede belirtilen limitlerle teminat altında olacaktır.

Aracın asıl anahtarla çalınması teminatı ne demektir?

Araç anahtarının; sigortalı veya araç sürücüsünü öldürmek, yaralamak, zor ve şiddet kullanmak veya tehdit etmek sureti ile aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu meydana gelebilecek ziya ve hasarlar ve sigortalı veya araç sürücüsü tarafından ikametgah/işyeri niteliğindeki kapalı ve kilitli bir mahalde muhafazası sırasında bu mahalle kırmak, delmek, yıkmak, devirmek, zorlamak, zorlamak, araç-gereç kullanarak veya bedeni çeviklik sayesinde tırmanmak veya aşmak sureti ile girilerek aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu meydana gelecek ziya ve hasarlar teminat kapsamına dahil edilmiştir.

Diğer Sorularınız İçin Bizimle İletişime Geçin